Висока оценка на Русия като съпредеседател на Минската група на ОССЕ  в решаването на конфликта в Нагорни Карабах даде арменският президент Серж Саркисян, предаде ТАСС. Той е съгласен и с позицията, изразена от руския външен министър Сергей Лавров по въпроса. Това заяви той по време на форум, посветен на геноцида и неговите престъпления.

По думите му, страната му вярва в мирното разрешаване на конфликта с Азербайджан и има контструктивна роля в преговорите, но днес ситуацията е крайно променена. Държавният глава отново осъди поведението на Баку, което определи като нарушаване на договорки.

Насилието в сепаратисткия регион ескалира по-рано този месец. Баку и Ереван се обвиниха взаимно за провокиране на военните действия. На 5 април беше постигнато прекратяване на огъня след дни на сблъсъци, които доведоха до многобройни жертви и от двете страни.

Конфликтът в Нагорни Карабах започна през 1988 г., след като автономният регион с преобладаващо арменско население се опита да се отцепи от Съветската социалистическа република Азербайджан. Регионът обяви независимост, след като Съветският съюз се разпадна през 1991 г., предизвиквайки война, която продължи до 1994 г.