Армения в събота отговори на критиките на Русия за срещата с Азербайджан, в която не участва без официално предупреждение, съобщи RFE.

Арменският външен министър Арарат Мирзоян отхвърли критиките от руския си колега Сергей Лавров, като настоя, че руската страна е била надлежно информирана за неговото искане за отлагане на тристранна среща на външните министри по-рано тази седмица.

Причината е, че основен приоритет сега е да се помогне за повторното отваряне на зоната, известна като Лачинския коридор.

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Ереван не е уведомил официално за решението си

Припомняме, че ден по-рано на съвместна пресконференция с Джейхун Байрамов в Москва на 23 декември, Лавров изрази изненадата си от факта, че са научили за отказа на Армения да дойде на преговорите от изявление на пресслужбата на арменското външно министерство.

"Не са използвани дипломатически канали, които обикновено се използват в подобни случаи, каза той и добави, че този метод на арменската страна буди въпроси".

Лавров каза, че руските миротворци, които са разположени в Нагорни Карабах и по Лачинския коридор съгласно условията на прекратяването на огъня от 2020 г., "работят буквално ежечасно, за да разрешат ситуацията".

"Подобни инциденти, които са неизбежни във всеки конфликт и които, разбира се, трябва да бъдат обмислени и адресирани незабавно, ще продължат все по-дълго, ако една от страните се оттегли от договорените кръгове на преговори след всеки такъв инцидент. Това никога не е било от полза за никого", добави първият руски дипломат.

Армения е предала своите предложения за мирно споразумение на Азербайджан и е готова да го подпише. Това обяви ден по-рано арменският премиер Никол Пашинян на заседание на правителството.

Относно ситуацията с Лачинския коридор Пашинян отбеляза, че действията на Азербайджан са причинили недостиг на храна в Нагорни Карабах.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения изпрати предложение за мирно споразумение на Азербайджан

Армения изпрати предложение за мирно споразумение на Азербайджан

Ереван упрекна руските миротворци, че не изпълняват задълженията си

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

Русия е военен съюзник на Армения, но също така се опитва да поддържа приятелски отношения с Азербайджан и се противопостави на призивите на Ереван да задейства клауза за взаимна самоотбрана. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.