Световният конгрес на арменците е подготвил документ, касаещ геноцида над народа и смята да го внесе в Международния съд на ООН в Хага. Това е съобщил председателят на Съюза на арменците в Русия Ара Абрамян, цитиран от агенция „Новости-Армения".

Ние проведохме мониторинг сред 50 международни юридически организации и получихме положителен отговор за това, че имаме основание да се обърнем към Международния съд на ООН по въпрося за геноцида над арменците", казва Абрамян.

Той съобщава, че Световният конгрес е издал тритомник, където са публикувани важни юридически и исторически документи. На тяхно основание може да се започне съдебен процес.
Над изданието са работили 70 души от 27 страни. По думите на Ара Абрамян получените документи са досаттъчни за правовото решение на въпроса.

Световният арменски конгрес е информирал за решението си властите в Армения, но все още не е получен положителен отговор. „Власитте в Армения имат някои несъгласия с наши позиции, но въпросът се обсъжда и ние имаме намерение на среща с президента на Армения отново да го повдигнем", добавя Абрамян.

Коментирайки резолюцията на Комисията по външна политика към Конгреса на САЩ, която признава геноцида над арменския народ, Ара Абрамян казва, че това е първият етап по този път, но не бива да се забравя, че Турция представлява стратегически партньор на САЩ.

Припомняме, на 10 октомври Комисията по външна политика пренебрегна препоръките на президента Джордж Буш и предупрежденията на турски официални лица и гласува резолюция, която признава гоненията на арменците в Османската империя от началото на 20 век за геноцид.
„Ние не трябва да губим надежда и обществените организации, съвместно с властите, трябва да водят последователна политика, която да се стреми към крайния резултат", казва Абрамян.

Геноцидът над арменците се явява първият геноцид на 20 век. Турция традиционно отхвърля обвиненията за масовото изтребление на милион и половина арменци в годините на Първата световна война и крайно болезнено реагира на критиката от страна на Запада по въпроса за арменския геноцид.
Фактът на геноцид над арменския народ е признат от много страни като Литва, Уругвай, Русия, Франция, долната палата на парламента на Италия, Гърияц, Кипър, Аржентина, Белгия, Швейцария, парламентите на Канада и Полша.