Традиционно факелно шествие, посветена на 107-та годишнина от арменския геноцид в Османската империя, се проведе в събота вечер в столицата Ереван, съобщи "Интерфакс".

Участниците са запалили факли от огъня на изгорелите знамена на Турция и Азербайджан. Те са носели 50-метрови знамена на Армения и Нагорни Карабах.

В шествието са участвали и бивши президенти на Армения. 

Тази година годишнината преминава на фона на протестите срещу арменския премиер Никол Пашинян заради мирните преговори с Азербайджан за Нагорни Карабах.

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци. Сто години след това Турция и Армения все още спорят дали те са жертва на геноцид или гражданска война, както и колко точно са били на брой.

105 години от геноцида над арменците

105 години от геноцида над арменците

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци

Армения твърди, че 1,5 милиона души са били убити по време на Първата световна война при разпада на Османската империя. Това твърдение се подкрепя от няколко други страни.

Турция твърди, че между 300 000 до 500 000 арменци и поне толкова турци умират по време на гражданско неподчинение, когато арменците се надигат срещу техните османски владетели и застават на страната на нахлуващите руски войски.

Въпреки че почита паметта на загиналите, Анкара реагира гневно на решението на световни лидери за признаване на геноцид и смята това за опит за натиск.

Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

Русия обвини Азербайджан в нарушения в Карабах

Русия обвини Азербайджан в нарушения в Карабах

Баку нарушава постигнатото споразумение

В САЩ през 2021 година президентът на САЩ Джо Байдън в събота призна за геноцид избиването на арменците.