Властите в Русия в събота обвиниха Азербайджан, че нарушава споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, съобщи АФП.  Руското министерство на отбраната също така обвини азербайджанските войски, че използват турски дронове за нанасяне на удари по войските на Карабах, докато външното министерство в Москва изрази "крайна загриженост" относно нарастващото напрежение в региона.

Инцидентите между въоръжените сили на заклетите врагове Азербайджан и Армения са чести през последните месеци, но съботното съобщение беше първият път от края на военните действия около Карабах през ноември 2020 г., в който Москва обвинява една от страните в нарушаване на неспокойното прекратяване на огъня.

Пашинян: Азербайджан продължава провокациите в Карабах

Пашинян: Азербайджан продължава провокациите в Карабах

В етнически гонения и незаконни мъчения обвини той другата страна

Кремъл заяви в събота, че президентът Владимир Путин е обсъдил ситуацията с арменския лидер Никол Пашинян два пъти - в петък и четвъртък.

"В нарушение на разпоредбите на тристранно изявление на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 г., въоръжените сили на Азербайджан между 24 март и 25 март влязоха в зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах и създадоха наблюдателен пост", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

В изявлението се добавя, че турски дронове са били използвани за нанасяне на удари по войските на Карабах близо до село Фарух, известно още като Парух.

Русия призова Азербайджан да изтегли войските си.

"До азербайджанската страна е изпратен апел за изтегляне на войските си", казаха от министерството на отбраната. Командването на руския мироопазващ контингент предприема мерки за разрешаване на ситуацията.

Министерството на външните работи в Москва призова всички страни "да проявят сдържаност и да гарантират стриктно спазване на съществуващите тристранни споразумения".

Нямаше незабавна реакция от Азербайджан.

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който се намира в рамките на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 г.

Москва посредничи на мирното споразумение от ноември 2020 г. за прекратяване на шестседмичните боеве, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия позволи на Азербайджан да си върне контрола над големи части от Нагорни Карабах и околните райони, контролирани от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Пашинян: Срещите в Сочи и Брюксел за Карабах не си противоречат

Пашинян: Срещите в Сочи и Брюксел за Карабах не си противоречат

Армения оценява високо усилията на Русия за мир

Напрежението по общата граница нараства от май, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни войници са били разположени на територия, която смята за своя територия, в райони, където границата все още не е демаркирана. Оттогава се съобщава за сблъсъци.