Срещите с азербайджанския президент Илхам Алиев на 26 ноември в Сочи с посредничеството на Руската федерация и на 15 декември в Брюксел при посредничеството на ЕС не си противоречат.

Това заяви арменският премиер Никол Пашинян по време на пресконференция, предавана онлайн, съобщи ТАСС.

"Правят се опити срещите в Брюксел и Сочи да се противопоставят една на друга. Тук няма противоречие. Защото нямаме право да откажем посредничеството на нашите партньори, което може да бъде полезно. Трябва да използваме тяхната готовност да помогнат, техните знания. и опит за стабилизиране на ситуацията, каза той.

Пашинян каза, че планира да обсъди с Алиев темата за връщането на задържаните.

"В Брюксел ще обсъдим хуманитарни въпроси, включително връщането на нашите военнопленници. В региона остава сериозно напрежение и трябва да се възползваме от възможностите за преговори и решаване на проблеми", уточни той.

Той заяви още, че Армения оценява високо усилията на Русия, насочени към възможно най-ранен старт на процеса на демаркация и делимитаризация на арменско-азербайджанската граница.

"Ние многократно сме казвали, че искаме да намерим решение на този въпрос. Процесът е в ход", каза той.

Русия  и Армения обсъдиха Карабах година след примирието

Русия и Армения обсъдиха Карабах година след примирието

Продължават споровете между Армения и Азербайджан

Припомняме, че във вторник Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня по границата си след призиви и от Русия за това.

В последните седмици имаше ескалация на напрежението в района Нагорни Карабах, като страните взаимно се обвиняваха в нарушаване на границата и военни обстрели.

Преди дни, руският президент Владимир Путин и Пашинян обсъдиха Нагорни Карабах и мерките за стабилизиране на ситуацията там. Това се случи по време на телефонен разговор в неделя.

Четиридесетдневният конфликт в Нагорни Карабах приключи през ноември миналата 2020 година с подписването на тристранно споразумение между Азербайджан, Русия и Армения.

В резултат на войната Азербайджан запазва териториите, над които е установил контрол по време на военните действия, включително град Шуша.

Също така в региона беше разположен контингент от руски миротворци, чийто брой е 10 хиляди души.

Русия изпрати 10 тона хуманитарна помощ в Нагорни Карабах

Русия изпрати 10 тона хуманитарна помощ в Нагорни Карабах

Обувки, дрехи, училищни пособия, домакински уреди и препарати

Етнически арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., а последвалият конфликт отне живота на около 30 000 души.