Продължаващите вълнения в Нагорни Карабах бяха в центъра на речта на арменския премиер Никол Пашинян пред Общото събрание на ООН. Той припомни събитията от последната година и обвини Азербайджан в агресия и нарушаване на международното право. По думите му, допуснато е насилие срещу цивилни, както и изтезания и убийства без съд на военнопленници.

В резултат на тези действия, в териториите на Нагорни Карабах, които попаднаха под контрола на Азербайджан, арменците бяха подложени на пълно етническо прочистване. За съжаление, международната общност тук отново не може да предотврати масовите зверства. Днес нито един арменец не живее или на практика може да живее на териториите под контрола на Азербайджан, каза той.

Армения обвинява Азербайджан за нестабилността в Карабах

Армения обвинява Азербайджан за нестабилността в Карабах

Поредни обвинения въпреки споразумението

Пашинян даде висока оценка на руското участие в усилията за мир.

Благодарение на посредническите усилия на Руската федерация беше възможно да се спре кръвопролитието, каза той.

И днес обаче продължават нарушенията на сключеното примирие от азерските власти, каза той. Следва въпросът за делимитацията и демаркацията на арменско-азербайджанската граница. Въоръжените силите на Армения и Азербайджан трябва да се изтеглят едновременно към границата от съветските времена, а международните наблюдатели да бъдат разположени по тази граница, настоя той. 

Припомняме, че четиридесетдневният конфликт в Нагорни Карабах приключи през ноември миналата 2020 година с подписването на тристранно споразумение между Азербайджан, Русия и Армения. В резултат на войната Азербайджан запазва териториите, над които е установил контрол по време на военните действия, включително град Шуша. Също така в региона беше разположен контингент от руски миротворци, чийто брой е 10 хиляди души.

Подобни обвинения към Армения отправят и властите в Азербайджан.

През юли, Азербайджан се ангажира да гарантира, че периодът след конфликта около Нагорни Карабах ще бъде възможно най-безболезнен. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на срещата с руския си колега Владимир Путин, която се проведе в Москва. Самият Алиев обяви окончателното уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и призова арменското ръководство към мирни преговори. "Конфликтът приключи, сега е моментът да помислим за мир", каза Алиев по време на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

През юни, изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян запази властта си след парламентарните избори, въпреки че беше масово обвиняван за военното поражение миналата година в анклава Нагорни Карабах.

Близо 3500 загинали от арменска страна при конфликта в Нагорни Карабах

Близо 3500 загинали от арменска страна при конфликта в Нагорни Карабах

Той поясни, че от 3439 загинали не е установена самоличността на 766 души