Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян запази властта си след парламентарните избори, въпреки че беше масово обвиняван за военното поражение миналата година в анклава Нагорни Карабах, информира "Ройтерс".

Партията на Пашинян "Граждански договор" спечели 53,92% от гласовете, подадени на предсрочните избори вчера според предварителни резултати. Алиансът "Армения" на бившия президент Роберт Кочарян изостана с 21,04%, като постави под съмнение достоверността на резултата.

Правителството свика изборите, за да се опита да сложи край на политическа криза, която започна, когато етническите арменски сили отстъпиха територия на Азербайджан в и около Нагорни Карабах в шест седмици сражения миналата година.

Пашинян се обяви за победител след вота в Армения, Кочарян оспорва резултатите

Пашинян се обяви за победител след вота в Армения, Кочарян оспорва резултатите

Все още няма окончателни резултати

Военните действия предизвикаха международно безпокойство, тъй като по-широкият регион Южен Кавказ е коридор за тръбопроводи, пренасящи петрол и газ до световните пазари.

46-годишният Пашинян се сблъска с улични протести след поражението и искания за оставката му заради условията на мирното споразумение, съгласно което Азербайджан възвърна контрола върху територията, която беше загубил по време на войната в началото на 1990-те години.

Пашинян определи споразумението като бедствие, но настоя, че е бил принуден да го подпише, за да предотврати по-големи човешки и териториални загуби.

С 49,4% активност приключиха изборите в Армения

С 49,4% активност приключиха изборите в Армения

Пашинян води, според първите резултати

Той написа в "Туитър", че неговата партия ще има конституционно мнозинство - поне 71 депутати от 105 - и "ще сформира правителство, водено от мен".

Пашинян заяви, че Армения ще засили връзките с предвожданите от Русия регионални групи, Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и Евразийския икономически съюз (ЕИС).

"Решени сме да работим за подобряване, задълбочаване и развитие на отношенията (със страните от ОДКС и ЕИС) и определено ще продължим в тази посока", отбеляза Пашинян в обръщение, излъчено във Facebook.

На 20 юни Армения ще избира парламент

На 20 юни Армения ще избира парламент

Криза в страната

Армения, която е домакин на руска военна база, е съюзник на Москва, въпреки че отношенията бяха по-хладни при управлението на Пашинян, който дойде на власт на фона на улични протести и с програма за борба с корупцията през 2018 г.

Друга регионална сила, Турция, подкрепи Азербайджан в миналогодишния конфликт и следи отблизо развитията в Армения.

Окончателните резултати ще бъдат обявени седмица след изборите, уточни председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Тигран Мукучян. Той каза, че резултатите давали право на Пашинян да състави правителство сам.

Социологическите допитвания бяха поставили партията на Пашинян и алианса "Армения" на Корчарян с изравнени сили.

Премиерът на Армения Никол Пашинян подаде оставка

Премиерът на Армения Никол Пашинян подаде оставка

Армения отива на предсрочни парламентарни избори

"Тези резултати противоречат на процесите в обществения живот, които наблюдаваме през последните осем месеца", се казва в изявление на алианс "Армения".

Кочарян е родом от Нагорни Карабах. Анклавът е международно признат като част от Азербайджан, но голяма част от населението е етнически арменско.

Кочарян беше президент на Армения от 1998 до 2008 г. и беше обвинен в незаконни действия, когато въведе извънредно положение през март 2008 г. след спорни избори. Най-малко 10 души бяха убити в сблъсъци между полицията и протестиращите.

Имало е 319 съобщения за нередности в изборите. ЦИК увери, че изборите до голяма степен съответстват на законовите норми, а наблюдатели от наблюдателната мисия на ОНД настояха, че изборите са били открити и честни.

Премиерът на Армения: Подавам оставка през април

Премиерът на Армения: Подавам оставка през април

Пашинян ще остане на поста до изборите на 20 юни