С 49, 4% активност приключиха предсрочните парламентарни избори в Армения, съобщиха Public radio of Armenia, Hetq и ТАСС. В Ереван са гласували над 51% от гласоподавателите. Припомняме, че гласуването на предсрочните парламентарни избори в Армения приключи преди часове и се очакват по-късно тази вечер резултати.

Според първите изнесени резултати, тези от електронното гласуване, партията на премиера Никол Пашинян води. Общо 650 избиратели (дипломати, акредитирани в чужди държави) имаха право да гласуват по електронен път. От тях 500 души участваха в изборите, като 45 бюлетини бяха обявени за невалидни. "Граждански договор" на Пашинян взима 165 гласа, а блокът на бившия президент Роберт Кочарян "Армения" - 135. 14 души са гласували за "Имам чест" на третия президент на Армения Серж Саркисян.

По-късно от ЦИК бяха огласени първите резултати от преброяването на бюлетините и според тях отново Пашинян води с 58,04% от гласовете, докато блокът на Кочарян е на второ място с 22,01 процента.

Приключиха предсрочните избори в Армения

Приключиха предсрочните избори в Армения

Пашинян и Кочарян се считат за фаворити

Както наблюдателите отбелязаха през целия ден, изборите се проведоха в спокойна обстановка. Координаторът на мисията на наблюдателите от Междупарламентарната асамблея на ОНД Игор Комаровски заяви пред ТАСС, че членовете на делегацията не са установили никакви съществени проблеми. Повечето от нарушенията са от технически характер.

В същото време служителите на реда съобщиха за 68 нарушения, някои от които са криминални престъпления. Въпреки това властовите структури отбелязаха, че тези нарушения не са в състояние да повлияят на резултатите от гласуването.

В изборите участваха 25 партии и блокове, сред които като фаворити се сочат управляващата партия "Граждански договор" на Пашинян и блока Кочарян "Армения". Сред кандидатите бяха и блокът "Имам чест" на Саркисян.

За да влязат в парламента, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, а блоковете - 7% от гласовете. Изборите се считат за валидни при всякаква избирателна активност.

Премиерът Никол Пашинян предизвика предсрочно гласуване, като обяви оставката си, след като беше подложен на натиск, тъй като се съгласи да прекрати огъня с азербайджанските сили. Пашинян заяви, че е бил принуден да се съгласи на споразумението с посредничеството на Русия, за да предотврати по-големи човешки и териториални загуби.

До изборите той продължи да изпълнява функциите на ръководител на кабинета.