Гласуването на предсрочните парламентарни избори в Армения приключи. Избирателните секции, които бяха отворени от 07:00 часа българско време, бяха затворени и членовете на участъчните комисии започват да броят гласовете.

Според последните данни на ЦИК избирателната активност към 16:00 часа е била 38,17 процента. Ръководителят на Централната избирателна комисия Тигран Мукучян ще обяви предварителните резултати за избирателната активност в 20:00 часа.

Както наблюдателите отбелязаха през целия ден, изборите се проведоха в спокойна обстановка. Координаторът на мисията на наблюдателите от Междупарламентарната асамблея на ОНД Игор Комаровски заяви пред ТАСС, че членовете на делегацията не са установили никакви съществени проблеми. Повечето от нарушенията са от технически характер.

На 20 юни Армения ще избира парламент

На 20 юни Армения ще избира парламент

Криза в страната

В същото време служителите на реда съобщиха за няколко десетки нарушения, някои от които са криминални престъпления. Въпреки това властовите структури отбелязаха, че тези нарушения не са в състояние да повлияят на резултатите от гласуването.

В изборите участваха 25 партии и блокове, сред които като фаворити се сочат управляващата партия "Граждански договор" на премиера Никол Пашинян и блока на бившия президент Роберт Кочарян "Армения". Сред кандидатите бяха и блокът "Имам чест" на третия президент на Армения Серж Саркисян.

За да влязат в парламента, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, а блоковете - 7% от гласовете. Изборите ще се считат за валидни при всяка избирателна активност.

Премиерът Никол Пашинян предизвика предсрочно гласуване, като обяви оставката си, след като беше подложен на натиск, тъй като се съгласи да прекрати огъня с азербайджанските сили. Пашинян заяви, че е бил принуден да се съгласи на споразумението с посредничеството на Русия, за да предотврати по-големи човешки и териториални загуби.

Премиерът на Армения Никол Пашинян подаде оставка

Премиерът на Армения Никол Пашинян подаде оставка

Армения отива на предсрочни парламентарни избори

До изборите той продължава да изпълнява функциите на ръководител на кабинета.