Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян обяви победа на парламентарните избори в неделя, след като неговата партия "Граждански договор" поведе при неокончателни все още резултати, предадоха АФП, "Ройтерс" и ТАСС.

При 30% от преброените бюлетини, партията на Пашинян взима 58,52% от гласовете, в сравнение с 18,56% за бившия президент Робърт Кочарян и алианса му "Армения", съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). "Все още не са преброени всички гласове, но е ясно, че ще имаме убедително мнозинство," заяви Пашинян рано в понеделник.

Блокът на Кочарян обаче под въпрос достоверността на предварителните резултати. "Стотици сигнали от избирателни секции, свидетелстващи за организирани и планирани фалшификации, служат като сериозна причина за липса на доверие", се казва в изявлението на блока и се добавя, че той няма да признае резултатите, докато не бъдат проучени нарушенията.

С 49,4% активност приключиха изборите в Армения

С 49,4% активност приключиха изборите в Армения

Пашинян води, според първите резултати

В изборите участваха 25 партии и блокове, сред които като фаворити се сочат управляващата партия "Граждански договор" на Пашинян и блока Кочарян "Армения". Сред кандидатите бяха и блокът "Имам чест" на Саркисян.

За да влязат в парламента, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, а блоковете - 7% от гласовете. Изборите се считат за валидни при всякаква избирателна активност. Те приключиха с около 50% активност.

Припомняме, че Никол Пашинян предизвика предсрочно гласуване, като обяви оставката си, след като беше подложен на натиск, тъй като се съгласи да прекрати огъня с азербайджанските сили. Пашинян заяви, че е бил принуден да се съгласи на споразумението с посредничеството на Русия, за да предотврати по-големи човешки и териториални загуби.

До изборите той продължи да изпълнява функциите на ръководител на кабинета.

Приключиха предсрочните избори в Армения

Приключиха предсрочните избори в Армения

Пашинян и Кочарян се считат за фаворити