Ситуацията в Южен Кавказ все още е напрегната поради политиката на Азербайджан и неприлагането на тристранното споразумение от 9 ноември 2020 г. за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Това заяви министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян, цитиран от ТАСС. Той направи изявлението във вторник след разговори с руския си колега Сергей Лавров.

"Стабилността в нашия регион е нашата стратегия и ние сме готови за активен диалог за постигането на тази цел. Ситуацията в региона обаче все още е доста напрегната, което се дължи в голяма степен на разрушителната политика на Азербайджан. Искам да заяви, че Баку не изпълнява ангажиментите си от тристранното споразумение на арменския, руския и азербайджанския лидер от 9 ноември 2020 г., до което се стигна благодарение на личните усилия на руския президент Владимир Путин, каза той. Азербайджан прави провокативни стъпки, които са пряко нарушение на суверенната територия на Армения", подчерта той.

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Размяната на военнопленници върви по план, въпреки непълните списъци

Припомняме, че четиридесетдневният конфликт в Нагорни Карабах приключи през ноември миналата 2020 година с подписването на тристранно споразумение между Азербайджан, Русия и Армения. В резултат на войната Азербайджан запазва териториите, над които е установил контрол по време на военните действия, включително град Шуша. Също така в региона беше разположен контингент от руски миротворци, чийто брой е 10 хиляди души.

Подобни обвинения към Армения отправят и властите в Азербайджан.

През юли, Азербайджан се ангажира да гарантира, че периодът след конфликта около Нагорни Карабах ще бъде възможно най-безболезнен. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на срещата с руския си колега Владимир Путин, която се проведе в Москва. Самият Алиев обяви окончателното уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и призова арменското ръководство към мирни преговори. "Конфликтът приключи, сега е моментът да помислим за мир", каза Алиев по време на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

През юни, изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян запази властта си след парламентарните избори, въпреки че беше масово обвиняван за военното поражение миналата година в анклава Нагорни Карабах.

Азербайджан гарантира мира в Нагорни Карабах

Азербайджан гарантира мира в Нагорни Карабах

Периодът след конфликта ще бъде възможно най-безболезнен, според президента Алиев