Азербайджан се ангажира да гарантира, че периодът след конфликта около Нагорни Карабах ще бъде възможно най-безболезнен. Това заяви във вторник президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на срещата с руския си колега Владимир Путин, която се проведе в Москва, съобщи ТАСС.

"Ние сме решени да гарантираме, че следконфликтният период протича възможно най-безболезнено и мисля, че успяваме да направим това с общи усилия", каза той.

Путин благодари на азербайджанския си колега за компромисните решения, които се вземат за разрешаване на ситуацията в Южен Кавказ. "Разбира се, един от най-важните въпроси остава въпросът за разрешаването на ситуацията в региона. Знам, че вие ​​отделяте много внимание и значение на проблема", каза руският държавен глава.

Путин отбеляза, че такива решения винаги са най-трудни. "Но ако искаме, а всички искаме споразумение, тогава трябва да следваме този път. Досега успяхме да направим това, за което искам да ви благодаря", обобщи руският лидер.

Припомняме, че дни по-раноАлиев обяви окончателното уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и призова арменското ръководство към мирни преговори. "Конфликтът приключи, сега е моментът да помислим за мир", каза Алиев по време на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Армения отново обвинява Азербайджан в провокации

Армения отново обвинява Азербайджан в провокации

Баку вреди на мира и сигурността

Четиридесетдневният конфликт в Нагорни Карабах приключи през ноември миналата 2020 година с подписването на тристранно споразумение между Азербайджан, Русия и Армения.

В резултат на войната Азербайджан запазва териториите, над които е установил контрол по време на военните действия, включително град Шуша.

Също така в региона беше разположен контингент от руски миротворци, чийто брой е 10 хиляди души.

По-рано Алиев неведнъж е казвал, че конфликтът в Нагорни Карабах е приключил. Според него воюващите страни трябва да започнат мирни преговори и да възстановят икономическите връзки.

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Според последната статистика