Изявленията на азербайджанския президент Илхам Алиев относно отварянето на коридор, който трябва да свърже териториите на Азербайджан и Турция, възпрепятстват установяването на мир в региона. Това съобщиха в четвъртък от и.д. премиер на Армения Никол Пашинян на митинг пред своите привърженици.

Завръщането на 15 заловени арменски войници от Азербайджан дава надежда за положителна промяна в атмосферата в региона. Ситуацията в граничните райони на Армения, където са влезли азербайджанските войски, може да бъде решена по мирен начин.

Демаркацията и делимитацията на арменско-азербайджанската граница не са свързани с въпроса за Нагорни Карабах.

Армения иска повече руски войници на територията си

Армения иска повече руски войници на територията си

Така Русия се превръща в гарант на арменската сигурност

Армения и Азербайджан се сблъскаха в продължение на шест седмици миналата година заради контрола над Нагорни Карабах, планински анклав от етнически арменци в Азербайджан, контролиран от десетилетия от сепаратисти.

Войната завърши с изгубване на обширна територия от Армения, която тя контролираше в Азербайджан, което предизвика политическа криза в страната заради това, което мнозина сметнаха за унизително поражение.

Армения отмени военното положение

Армения отмени военното положение

Решението е част от споразумение между премиера Никол Пашинян и опозицията

Самият Пашинян бе обявен за предател от много хора в Армения заради финала на конфликта. Той подаде оставка през април, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 20 юни.