Армения обяви, че ще потърси увеличаване на присъствието на руски войници на арменска земя, информира АФП.

Според осведомителната агенция това може още повече да засили ролята на Москва като гарант на сигурността на кавказката държава.

Армения и Азербайджан договориха примирие след 6-седмична война в края на миналата година. Споразумението бе постигнато с посредничеството на Русия. Москва изпрати 2000 миротворци в Нагорни Карабах.

Премиерът на Армения варди Путин с карантина преди срещата им

Премиерът на Армения варди Путин с карантина преди срещата им

Никола Пашинян се очаква да се срещне с Путин следващата сряда

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че правителството води преговори с руските партньори за засилване на военното присъствие в област Сюник, която граничи с Азербайджан и Иран.

Арменско-руският военен съюз е ключов за гарантиране на сигурността на Армения, каза той пред парламента и подчерта, че е от изключителна важност руско-арменското обвързване в отбраната и съвместната система за противовъздушна отбрана.

Ние обсъждаме възможността за разширяване на възможностите във военната база на Русия, подчерта той.

Армения е част от Организацията на договора за колективна безопасност. Във военния съюз влизат Беларус и бивши съветски републики от Централна Азия. Съгласно договора, Русия има задължението да защитава Армения, ако бъде нападната от чужда сила.

Армения отмени военното положение

Армения отмени военното положение

Решението е част от споразумение между премиера Никол Пашинян и опозицията

Армения е приела 3000 руски войници в база в град Гюмри, а също има руски граничари по границите на Армения с Азербайджан, Турция и Иран.