Сирийската армия е водила тази нощ в предградие на Дамаск боеве с военнослужещи, преминали на страната на опозицията, съобщава агенция Ройтерс.

Дезертиралите от подразделенията на правителствената армия военни посочват, че са напуснали армията, защото не искат да стрелят срещу демонстрантите.

Според очевидци десетки военнослужещи са напуснали сирийската армия, след като е била дадена заповед да се открие огън срещу шестващите в столицата срещу режима на президента Башар Асад.

Армията е стреляла с тежки картечници в района ал-Гоута (стари градини в предградията на Дамаск). На огъня е било отговорено със стрелба от стрелково оръжие, посочват жители на селището Харас, където е станало стълкновението.

По-рано опозицията информира за увеличаване на дезертьорствата от армията на фона на гражданската война. Сирийските власти обаче отричаха това.

По данни на ООН броят на жертвите при сблъсъците в страната вече надхвърля 2 200 души. Протестите започнаха в средата на март в град Дераа, а после се пренесоха и в други градове.