Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са били избити от военните на Буркина Фасо за един ден тази година, съобщи в долкад неправителствената организация Human Rights Watch (HRW), цитирана от BBC.

При атаките на 25 февруари армията уби 179 души в село Соро и 44 други в близкото село Нондин, установи разследване на HRW.

HRW нарече масовите убийства "сред най-лошите инциденти на армейско насилие" в страната от близо десетилетие.

Властите на Буркина Фасо не са коментирали доклада.

Миналия месец прокурорът Али Бенджамин Кулибали призова свидетели да идентифицират групата зад масовите убийства. Той посочи, че предварителните жертви са 170.

Местни жители, оцелели след атаката, казаха на HRW, че военен конвой с над 100 войници се е спуснал в село Нондин, около 30 минути след като ислямистки бойци са минали наблизо.

Войниците ходели от врата на врата, гонейки жителите от домовете им.

"След това събраха хората на групи, преди да открият огън по тях", се добавя в доклада, позовавайки се на разкази на свидетели и оцелели.

Час по късно те пристигнали в Соро, друго село на около 5 километра от Нондин, където също събрали местните и открили огън по тях.

И в двете села войниците са стреляли и по хора, които се опитвали да се скрият или да избягат, казаха очевидци.

Смята се, че масовите убийства са отмъщение от страна на военните, които обвиниха местните в подпомагане на въоръжени ислямистки бойци.

Убийствата последваха атака на ислямистки бойци срещу близкия военен лагер на хунтата в северната провинция Ятенга.

Преди стрелбата войниците са обвинили жителите, че не са им сътрудничили и не са ги информирали за движенията на ислямистките бойци, каза един оцелял.

"Кланетата в селата Нондин и Соро са само последните от редица масови убийства на цивилни от военните на Буркина Фасо в техните операции за борба с бунтовниците", каза Тирана Хасан, изпълнителен директор на Human Rights Watch.

Страната от Сахел се управлява от военна хунта, която завзе властта с преврат през 2022 г., обещавайки да сложи край на бунта.

Насилието обаче продължава да ескалира, като повече от една трета от Буркина Фасо се контролира от джихадистки групи.

Международни и правозащитни групи, включително Европейския съюз и ООН, обвиниха Буркина Фасо в сериозни нарушения на правата на човека в борбата си срещу бунтовниците, включително безразборни убийства и насилствени действия срещу десетки цивилни.

Сахел – конфликти, преврати и миграционни бомби

Сахел – конфликти, преврати и миграционни бомби

В духа на някогашните марксистки традиции и тук Русия действа с програма минимум и програма максимум.