Израелските сили убиха трима синове на лидера на "Хамас" Исмаил Хания при въздушен удар в Газа, без да са се консултирали с висши командири или политически лидери, включително премиера Бенямин Нетаняху, съобщиха израелските медии и "Ройтерс".

Позовавайки се на високопоставени израелски служители, информационната агенция Walla посочи, че нито Нетаняху, нито министърът на отбраната Йоав Галант са били уведомени предварително за удара, който е координиран от израелската армия и разузнавателната служба "Шин Бет".

Отбелязва се, че Амир, Мохамад и Хазем Хания са били набелязани като бойци, а не защото са синове на политическия лидер на "Хамас".

Израелски удар уби синове и внуци на лидера на Хамас Исмаил Хания
Обновена

Израелски удар уби синове и внуци на лидера на Хамас Исмаил Хания

Днес мюсюлманите празнуват края на свещения месец Рамазан и много семейства се събират

Израелската армия не коментира информацията, че четирима от внуците на Хания също са били убити.

Убийството на роднините на Хания вероятно ще усложни преговорите, целящи да постигнат прекратяване на боевете в Газа в замяна на връщането на 133-те израелски заложници, за които се смята, че все още се държат в обсадения анклав.

Хания заяви, че "Хамас" има "ясни и конкретни" искания, за да се съгласи на примирие.

"Врагът греши, ако мисли, че атаката срещу синовете ми в кулминационния момент на преговорите и преди движението да изпрати своя отговор, ще накара "Хамас" да промени позицията си", подчерта той.

Призивите на международната общност за прекратяване на огъня нарастват, докато войната навлиза в седмия си месец. Признаци за напредък в преговорите обаче няма.

"Хамас" настоява за прекратяване на израелската офанзива, изтегляне на израелските сили и разрешение на разселените палестинци в Газа да се върнат по домовете си.

На свой ред Израел иска да осигури връщането на заложниците, но подчертава, че няма да сложи край на войната, докато групировката "Хамас" не бъде унищожена като военна сила. Тел Авив все още възнамерява да атакува град Рафах в южната част на анклава, където повече от един милион цивилни са намерили убежище.

Израел склонен 150 000 палестинци да се върнат в Северна Газа

Израел склонен 150 000 палестинци да се върнат в Северна Газа

Според Тел Авив обаче "Хамас" не иска да сключи споразумение