Расте напрежението в Сирия. Световните медии съобщиха, че армейски части са открили огън по анти-правителствени демонстранти в южния град Дераа, при което са загинали 20 души.

Дни наред в Сирия се провеждат протести. Днес след петъчната молитва около 200 души минаха в шествие в центъра на Дамаск, скандирайки че са готови да пожертват живота си за Дераа.
Протести има и в Халеп, Тартус, Латакия, Дейр аз-Зура, Рака, Ас-Сувейд, Хама и Хомс.

Общо загиналите през последните дни са над 100.

В същото време информационната агенция SANA съобщава за шествия в подкрепа на президента Башар Асад.

 

В редица страни на Близкия изток продължават масовите антиправителствени демонстрации, които опозицията традиционно вече втори месец организира след традиционната петъчна молитва, пише Нюз.Ру.

В Бахрейн се провеждат нови акции на протест независимо, че властите ги забраниха. За днес са запланувани 9 демонстрации в различни части на страната. Едно от протестните шествия трябва да се отправи към летището в столицата Манама, а друго в посока болницата „Салмания", която стана също център на протеста.

Властите на Бахрейн при поддръжка на военни части от държавите от Персийския залив вече откриха огън по опозиционните сили. Според бахрейнския правозащитник Набил Раджаб основната опасност, с която се сблъскват протестиращите е обстрелът, който силите на властта извършват от вертолети и танкове.

По думите му опозицията е била лишена също от възможността да изпраща ранените в болници, тъй като те са завзети от верните на краля сили.

В Бахрейн е въведено извънредно положение, а в някои части на столицата е въведен комендантски час. Днес през целия ден обаче ползващите Интернет в Бахрейн получаваха писма да излязат на антиправителствени демонстрации.

Към днешния Ден на гнева обаче отричат да са съпричастни шиитският опозиционен блок Al Wefaq и младежкото движение „14 февруари", което ръководи протестите в центъра на Манама.

Протестите в Бахрейн продължават повече от месец. Преобладаващата част от населението, което изповядва шиитски клон на исляма, иска политически промени, тъй като няма достъп в управлението на страната.

Протестно шествие устроиха днес и в столицата на Йемен Сана с искания за оставката на президента Али Абдаллах Салех. Всъщото време привърженици на йеменския президент организираха митинг в негова защита. Според Ройтерс няма данни за жертви и пострадали.

Междувременно днес пред свои привърженици Салех заяви, че ще се съпротивляват и ще противостоят на всички препятствия. „На нас не ни е нужна власт, но ще я предадем по мирен път и то на сигурни ръце. Ние не възнамеряваме да я даваме на болни реваншисти и корумпирани лица", каза Салех.

Йеменският президент посочи, че са против и един изстрел и когато правят отстъпки, то е защото не искат проливането на кръв. Той обвини действащите на север шиитски бунтовници, сепаратистите на юг и „Ал-Кайда" в опити да подрият конституционния строй на страната и предложи на въстаналите младежи диалог с властите.

В същото време стана известно, че Салех е провел за последните две денонощия срещи с високопоставени генерали, които са преминали на страната на опозицията.

Преди седмица при протестите в Йемен бяха убити над 50 души и десетки пострадаха.

В йорданската столица Аман също има стълкновения между привърженици и противници на правителството. Привърженици на краял са хвърляли камъни срещу протестиращите на площад Гамал Абдел Насър, при което са били ранени 35 души.