Новите власти на Аржентина, начело с президента Хавиер Милей, призоваха Лондон да им върне суверенитета над Фолклендските острови (Малвините) и предлагат преговори по въпроса.

Това обяви агенция EFE.

"Днес се навършват 191 години от първоначалната насилствена окупация на Малвинските острови от Обединеното кралство. Аржентинското правителство и цялото общество защитават правото ни на суверенитет над Малвинските острови", заяви на пресконференция говорителят на правителството Мануел Адорни.

"Аржентинското правителство потвърждава готовността си да възобнови двустранните преговори, които ще намерят решение на въпроса за суверенитета в съответствие с разпоредбите на съответните резолюции на Общото събрание на ООН", се казва в изявление на аржентинското външно министерство, публикувано на неговия уебсайт.

"Аржентинското правителство желае да поддържа зрели отношения с Обединеното кралство, които включват съдържателен и конструктивен диалог по всички въпроси от взаимен интерес, с цел създаване на атмосфера на доверие, благоприятстваща възобновяването на преговорите", допълва външното министерство на страната.

Докато светът наблюдава Украйна и Тайван, Аржентина гледа към Фолклендските острови

Докато светът наблюдава Украйна и Тайван, Аржентина гледа към Фолклендските острови

Китай продава бойни самолети на Аржентина и я подкрепя за "суверенитет" на островите срещу Обединеното кралство

Войната между Обединеното кралство и Аржентина за Малвинските острови, които Обединеното кралство нарича Фолклендски острови, както и за двете британски отвъдморски територии Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови, започна на 2 април 1982 г. и приключи на 14 юни с поражението на Аржентина, но Буенос Айрес продължава да ги смята за аржентинска територия.