Аржентинските здравни власти обявиха, че страната официално е надхвърлила 1 милион заразени с новия коронавирус (COVID-19), превръщайки се в петата страна в света, в която това се случва, съобщават световните осведомителни агенции.

В Латинска Америка се очаква през следващите седмици три други страни да достигнат котата от 1 млн. заразени - Колумбия, Мексико и Перу.

Мрачната граница беше достигната, след като Латинска Америка продължава да регистрира някои от най-високите нива на новозаразени в света.

Аржентина надхвърли 10 000 смъртни случая

Аржентина надхвърли 10 000 смъртни случая

Страната се нарежда сред първите 10 в световен мащаб по заболеваемост и на 16-то място по смъртност

И въпреки че някои страни регистрираха значителни спадове, като цяло има малко успокоение, като заразените намаляват в една община, но ескалират в друга.

"Втората вълна пристига, без никога да е завършила първата", каза д-р Луис Хорхе Ернандес, професор по обществено здраве в Университета на Андите в Колумбия.

Аржентина отчете ръст на заразените, въпреки че наложи една от най-дългите блокади в света.

Големите градове в Колумбия регистрираха спад, но по-малки области като департамента Калдас в район, в който основният поминък е производството на кафе, едва сега достигат своя пик.

Като цяло в Перу се отчита спад на новите заразени, но неотдавна властите съобщиха, че в 12 области заразените отново се увеличават. По същия начин Мексико отбеляза ръст в една четвърт от всички щати през последната седмица.

Резултатът е, че вместо втора вълна на вируса като тази, наблюдавана в Европа, епидемиолозите очакват по-устойчива, подобна на плато, тенденция.

Аржентина удължава карантината до 16 август

Аржентина удължава карантината до 16 август

Страната регистрира най-големия скок заразени с COVID-19 в четвъртък

"Нашите страни все още се измъкват от първата вълна", отбелязва д-р Маркос Еспинал, директор на отдела по заразни болести на Панамериканската здравна организация, като допълва: "Голяма част от населението остава изложено и предаването (на вируса) в рамките общността продължава."

Жестокият път на вируса в Латинска Америка е следствие от слаби системи на общественото здравеопазване, социални фактори като бедност и лоши правителствени решения в началото, които доведоха до недостатъчно или ограничено тестване и малко проследяване на контакти.

Днес континентът е дом на половината от 10-те държави с най-висок общ брой заразени по света.

Първоначално Аржентина регистрира малък брой заразени, но сега има едно от най-високите нива на новозаразени на глава от населението според "Нашият свят в данни", онлайн научно издание, базирано в Оксфордския университет.

Страната е наравно с няколко европейски държави, които преживяват възраждане на вируса.

Уругвай, Парагвай и Аржентина най-добре се справят срещу коронавируса в Латинска Америка

Уругвай, Парагвай и Аржентина най-добре се справят срещу коронавируса в Латинска Америка

Уругвай има 947 заразени и 28 починали

Д-р Адолфо Рубинщайн, бивш министър на здравеопазването на Аржентина, каза, че страната твърде много е зависила от блокадата като основно средство за контрол на вируса, като не успя да закупи достатъчно тестове през първите месеци на пандемията.

Къде се появява вирусът също се променя. Първоначално до 90% от заразените бяха в метрополията Буенос Айрес. Днес 65% от заразените в Аржентина са в нейните провинции, уточниха властите.

Високият процент на положителни проби в Аржентина показва, че страната все още вероятно пропуска огромен брой заразени.

Броят на починалите от началото на епидемията в Аржентина достигна 26 716 души.