Сирийският президент Башар Асад обяви, че критиките на Запада по отношение на президентските избори в страната, които се провеждат днес, имали "нулева стойност", след като гласува в предградие на Дамаск, информира "Франс прес".

Коментирайки критиките на САЩ и ЕС, определящи изборите като "нито свободни, нито честни", Асад настоя: "Мненията ви имат нулева стойност."

Изборите се провеждат само в контролирани от правителството райони, а САЩ и Европейският съюз подчертаха вчера, че изборите не са "нито свободни, нито честни".

Надигат се гласове за бойкот на президентските избори в Сирия

Надигат се гласове за бойкот на президентските избори в Сирия

Великобритания, САЩ, Германия, Италия и Франция са автори на инициативата

"Тези фалшифицирани избори не представляват никакъв напредък към политическо уреждане", изтъкнаха те в съвместно изявление.

Асад и съпругата му Асма, родена във Великобритания, гласуваха в предградието Дума, ключова крепост на бунтовниците, преди да бъде превзета от правителствените сили през 2018 г.

Президентът беше облечен в тъмносин костюм, а съпругата му в светлосива рокля.

Други избиратели обградиха Асад в избирателната секция, скандирайки: "С нашата кръв и с нашите души, ние жертваме живота си за теб, Башар."

Говорейки пред репортери Асад осъди критиките от западните страни, "повечето от които имат дълбока колониална история".

"Като държава, ние не приемаме това поведение", настоя Асад.

Това са вторите избори от началото на десетгодишната гражданска война, в която загинаха над 388 000 души и бяха разселени половината от предвоенното население.

Тъй като на опоненти в чужбина е забранено да се явяват и не се гласува в обширни територии извън контрола на правителството, Асад участва в предварително спечелена битка, след като другите двама кандидати са практически неизвестни.