Великобритания, САЩ, Германия, Франция и Италия призоваха международната общност да не признава предстоящите президентски избори в Сирия, вярвайки че те няма да допринесат за напредъка в разрешаването на политическата криза в страната. Съответното изявление на "петорката" е публикувано от министерството на външните работи на Обединеното кралство.

Призоваваме международната общност безусловно да отхвърли опита на режима на президента Башар Асад да получи легитимност, без да спира сериозни нарушения на правата на човека и смислено участие в политическия процес, стартиран от ООН, за да спре конфликта, се казва в съобщението.

Сирия обвинява САЩ в намеса в президентските избори

Сирия обвинява САЩ в намеса в президентските избори

Очаква се Асад да спечели отново

В него се казва, че изборите на 26 май няма да бъдат свободни или честни и няма да бъдат стъпка към политическо решение на конфликта.

Великобритания, САЩ, Германия, Италия и Франция също вярват, че президентските избори в Сирия няма да помогнат за политическо решение на кризата.

От 2011 година Сирия се намира дефакто в състояние на гражданска война, в голяма степен под влияние на външни сили, която продължава и до днес с цената на стотици хиляди жертви, милиони бежанци и огромни разрушения. Възлово в конфликта е именно признаването на легитимността на президента Башар Асад. На фона на предстоящите утре избори, Русия обяви, че е разположила стратегически бомбардировачи с голям обсег на действие в управляваната от нея база "Хмеймим" на средиземноморското крайбрежие на Сирия, от която в миналото нанасяше въздушни удари в подкрепа именно Асад.

10 години война, а Башар Асад стои начело на Сирия

10 години война, а Башар Асад стои начело на Сирия

Но това е пирова победа, защото той трябва да сподели властта си с иранските и руските си спасители