Сирийски войници и цивилни агенти на силите за сигурност бяха разположени по улиците на размирния централен град Хомс, където се планират мащабни антиправителствени протести, предаде АП, като се позова на очевидци.

Засиленото присъствие на правоохранителните органи съвпадна с избирането на Хасан Абдул-Али за нов губернатор на Хомс. Неговият предшественик беше уволнен от президента Башар ал-Асад по-рано през този месец като жест на добра воля към демонстрантите. По същия начин може да се определи и решението за отмяна на 50-годишното извънредно положение в Сирия.

Опозицията в Хомс не посрещна твърде радушно рокадата, като нейни представители изразиха мнението, че държавният глава само печели време. Въпреки отстъпките на Асад, протестите продължават в няколко града.

Според жители на Хомс, почти всички магазини са затворени за трети пореден ден, след като е била обявена обща стачка. Планираните за утре протести ще бъдат под надслов „Разпети петък" по името на християнския празник, предшестващ Възкресение Христово.

През последните седмици Хомс стана арена на кръвопролитни сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност. Поне 12 души загинаха през почивните дни, а още няколко бяха убити във вторник, когато войници откриха огън по стотиците събрали се на мирен протест граждани. Смята се, че в цяла Сирия загиналите са над 200.