Сирийският президент Башар Асад обяви, че иска да разшири икономическите и бизнес отношенията с Москва, най-близкия си съюзник, за да помогне на Сирия да устои на тежките икономически санкции, съобщава "Ройтерс".

Асад, който коментира по време на среща в Дамаск с вицепремиера на Русия Юрий Борисов и руския външен министър Сергей Лавров, посочи, че иска да види успеха на руските инвестиции в ключови области на икономиката, договорени в миналото.

Русия захапа САЩ, тероризмът в Сирия бил в тяхна полза

Русия захапа САЩ, тероризмът в Сирия бил в тяхна полза

Тази ситуация им позволявала да оправдаят присъствието си в страната

Асад изтъкна, че "сирийското правителство е решено да продължи да работи с руски партньори" за изпълнение на подписани споразумения и насърчава "успеха на руските инвестиции в Сирия", се казва в изявление на президентството.

Двете страни подписаха няколко споразумения през последните години в енергетиката, строителството и селското стопанство.

Те включват руската фирма "Стройтрансгаз" да поеме контрола над най-голямото пристанище в Сирия Тартус в продължение на 49 години.

През 2018 г. Сирия възложи на същата компания 50-годишна концесия за добив на фосфат в централната област Палмира.

По-късно руският външен министър присъства на пресконференция със сирийския си колега Уалид Муалем, след което се запъти към близкия Кипър.

Руският президент Владимир Путин направи първото си пътуване до Дамаск в деветгодишната война в Сирия през януари тази година.

Руският държавен глава посети Сирия и през декември 2017 г., но не отиде в столицата, а само спря в руската база Хмеймим на брега на Средиземно море.

Русия е ключов съюзник на режима в Дамаск през целия сирийски конфликт, избухнал през 2011 г. с репресиите срещу антиправителствените протести.

Военната намеса на Москва през 2015 г. помогна да се промени хода на войната, като руските въздушни сили позволиха на сирийските правителствени сили да отвоюват обратно голяма част от страната от бунтовници и джихадисти.

С водените от ООН преговори за мир през последните години Москва и подкрепящата бунтовниците Турция се очертаха като основните посредници в алтернативните преговори.

Конфликтът опустоши сирийската икономика, уби над 380 000 души и подтикна милиони да избягат от домовете си.

Русия захапа САЩ, тероризмът в Сирия бил в тяхна полза

Русия захапа САЩ, тероризмът в Сирия бил в тяхна полза

Тази ситуация им позволявала да оправдаят присъствието си в страната