Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е готов да пътува за САЩ, ако правата му бъдат гарантирани. Това е заявил адвокатът му, цитиран от АФП. 

Това стана ясно, след като бе съобщено, че президентът на САЩ Барак Обама смекчава присъдата на Челси Манинг за предаване на секретни документи на сайта.

Припомняме, че по-рано бе обявено, че Асандж е открит за преговори със САЩ по въпроса за екстрадицията му при условие, че бъде помилван Челси Манинг. 

Манинг трябваше да прекара в затвора 35 години, което би означавало да излезе на свобода през 2045 година. Благодарение на помилването тя ще бъде освободена на 17 май тази година.

Припомняме, 29-годишната транссексуална Челси Манинг е родена като Брадли Манинг.

Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 година. Той поиска убежище от латиноамериканската страна, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е заподозрян в престъпление от сексуален характер. Асандж отхвърля всички обвинения и ги определя за политически мотивирани. Той се опасява, че Швеция ще го предаде на САЩ, където може да бъде осъден на 35 години затвор за публикуване на секретни документи на Държавния департамент.