БГНЕС
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън похвали българския еврокомисар Кристалина Георгиева за действията на нея и екипа й относно пожарите в Русия.

Това става ясно от официално изявление на баронеса Аштън след проведен телефонен разговор с външния министър на Руската федерация Сергей Лавров.

Днес се обадих на руския външен министър Сергей Лавров, за да изразя солидарността на ЕС към Русия и да изкажа своите съболезнования на семействата и приятелите на загиналите в резултат на това трагично събитие, се казва в съобщението на Катрин Аштън.

Изключително удовлетворена съм, че много страни членки помагат на Русия в този момент и искам да поздравя моя колега еврокомисар Кристалина Георгиева и нейния екип за работата при тази ситуация, пише още в изявлението.

От него става ясно и че министър Лавров също изказва благодарности на комисар Георгиева.

В разговора си с външния министър на Русия Катрин Аштън категорично е заявила, че ЕС е готов да помогне на Москва сега, както и в бъдеще.

Припомняме, България изпрати 95 огнеборци в Русия, които от събота участват в спасителните операции. Това стана след разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин.