Върховният представител на ЕС по въпросите на международната политика и сигурността Катрин Аштън пристигна в Ивицата Газа, съобщи АП. Това е втората й визита за последните четири месеца в палестинската територия.

По думите на ръководителя на европейската външна политика Израел трябва да облекчи допълнително блокадата на ивицата Газа и да позволи на палестинците да възобновят износа на стоки от територията.

"Позицията на Европейския съюз е много ясна. Искаме хората да могат да се придвижват свободно, а в ивицата Газа не само да се внасят стоки, но и да се изнасят ", заяви Аштън по време на пресконференция при посещението си на фармацевтичната компания "Мегафарм".

Тя призова и за международен натиск над Израел, чрез който блокадата да бъде облекчена.

Отговорът на Израел не закъсня. "Надяваме се, че след посещението на външния министър в Израел, тя ще разбере, че хуманитарна криза в Газа няма", заяви министърът, отговарящ за информацията Юли Еделстейн.

АП отбелязва, че Аштън няма да се срещне с лидерите на ислямисткото движение Хамас, които контролират района.

Вчера тя посети Рамала и разговаря с палестинския премиер Салам Фаяд. Пред него Аштън също настоя да бъдат отворени пропускателни пунктове по границата на ивицата, за да може да има движение на хора и стоки.

Върховният представител на ЕС каза още, че след няколко месеца отново ще посети Газа, за да се увери, че икономиката в района се развива и подобрява.

Блокадата на Ивицата Газа беше въведена от Израел преди четири години, след като военизираната групировка Хамас взе властта в палестинската територия. Икономиката в района е буквално срината. Износът на стоки е забранен, а безработицата е повече от 40%, допълва БиБиСи.