След като екоактивисти от Last Generation (Последно поколение) извършиха поредица от блокади на германски летища, от Асоциацията на летищата обявиха, че искат да се срещнат с протестиращите на разговори, съобщи Тaz.de.

Управляващият директор на асоциацията Ралф Бейзел е отправил предложението за срещата в отворено писмо. Малко по-късно стана ясно, че от Last Generation са приели поканата за среща.

"Радваме се, че Асоциацията на летищата разбрахте нашия протест като предложение за дискусия, защото точно това той трябваше да бъде - покана за открит и честен обмен на позиции при равни условия", отговориха от своя страна от Last Generation в писмо до Асоциацията на летищата, която публикуваха в мрежата "X".

Климатичните активисти подчертаха, че настояват до 2030 г. федералното правителство на Германия да спре да използва изкопаеми горива.

"Ще сме доволни и ако други социални актьори искат да седнат на масата с нас. Вашето влияние е необходимо, за да може нашите искания да бъдат чути", пишат още от Last Generation.

Преди дни летищата във Франкфурт, Кьолн, Бон, Лайпциг, Хале и в германския курортен остров Зюлт бяха блокирани от членове на Last Generation, които останаха на пистите.

Управляващият директор на Асоциацията на летищата Ралф Бейзел пише в отвореното писмо на организацията си, че измененията на климата са безспорно  едно от най-големите предизвикателства на днешното време, но криминалните блокади на летищата не допринасят за решението. Разрешаването на кризата изисква диалог между всички заинтересовани групи, категоричен е Бейзел.

Ново споразумение може да спре стачките, които блокираха транспорта в Германия

Ново споразумение може да спре стачките, които блокираха транспорта в Германия

Работодателите и синдикатът Verdi имат време за отговор до утре

Той обръща внимание, че Асоциацията на летищата представлява интересите на търговските летища в Германия, Австрия, Швейцария и Унгария и че тяхната цел е до 2045 г. летищата да функционират неутрално по отношение на климата.

Групата Last Generation - Austria обяви в началото на август месец разпускането си и край на протестите. Това обаче не се отнася за групите й в други европейски държави. 

Протестите на "Последно поколение" включваха заливане на картини със супа или фасадите на държавни учреждения или на културно-исторически паметници с боя, както и самозалепване на активисти за публични сгради или за уличната настилка. Това бяха по-екстремните начини за изява на групата, без да се отчитат традиционните форми на протест, включително прекъсване на театрални постановки, концерти, състезания и други.