Мощен взрив е избухнал близо до международното летище в афганистанската столица Кабул тази вечер. Взривен е камион бомба. Атаката се случва само часове, след като атентатор самоубиец се взриви в града.

Изглежда, че взривът е бил насочен към жилищен комплекс на чуждестранни предприемачи, информира за Агенция „Франс прес” представител на силите за сигурност в Афганистан.

Официални лица коментират, че на този етап няма данни за жертви вследствие на експлозията, която е усетена силно в центъра на Кабул. Избити са прозорци.

Въпреки това управляваната от италианци болница за спешни случаи в афганистанската столица обяви в Twitter, че след двете атаки в Афганистан в лечебното заведение приемат пострадали.

По информация на „Ройтерс” талибаните са поели отговорност за атаката с камион бомба срещу жилища на цивилни предприемачи близо до летището.

При атаката са ранени най-малко 30 цивилни афганистанци, включително 9 деца, по информация от здравните власти.

Полицай от мястото на атентата казва, че са видени най-малко три тела.

Атаките идват в момент, в който афганистанските сили се опитват да сложат край на продължителна обсада близо до индийското консулство в северния град Мазари Шариф, която започна в неделя вечерта. Близо 24 часа след началото на обсадата от силите за сигурност обявиха, че са пристъпили предпазливо в жилищния район, за да ограничат цивилните жертви.

Междувременно афганистанска медия информира, че обсадата близо до индийското консулство е приключила. Четирима нападатели са били убити.