Терористичната атака в Истанбул, при която бяха убити 10 германски туристи, е целяла да увреди турската икономика. Това заяви вицепремиерът Мехмет Шимшек, цитиран от Анадолската агенция.

Истинската цел беше Турция и турската икономика”, заявява той в интервю за германския вестник „Ди Велт”. „Атентаторът самоубиец беше сириец, свързан с ДАЕШ („Ислямска държава”), допълва той.

Шимшек потвърди, че според първоначалните данни от разследването, атаката не е целяла конкретно Германия.

Вицепремиерът коментира, че терористичната атака е последвала засилването на борбата на Турция срещу ДАЕШ, удряйки позиции в Сирия.

ДАЕШ е най-голямата заплаха за нас”, каза той, посочвайки предишни атаки, свързани с групировката като двойния самоубийствен атентат в Анкара през октомври, при който загинаха 103 души.

Шимшек отхвърли критиките на западни медии, че Турция не се бори с ДАЕШ сериозно и каза, че силите за сигурността напоследък са увеличили операциите срещу групировката.

„Миналата седмица арестувахме двама други терористи в Анкара, които също планирали самоубийствени атентати. Никой не може да твърди, че не правим нищо”, категоричен е той.

Междувременно „Йени шафак” съобщи, че турската полиция е задържала 10 заподозрени за връзки с ДАЕШ в централната провинция Коня. Полицията е предприела едновременни операции на 15 отделни адреса, за да залови заподозрените.

Заподозрените членове на терористичната групировка също са обвинени в набиране на нови членове. Иззети са и документи, принадлежащи към терористичната групировка.