Австралия и Япония се съгласиха да споделят повече разузнавателни данни и да задълбочат военното сътрудничество. Този ход се разглежда като пакт за сигурност, насочен към противодействие на нарастващото военно присъствие на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщава Ал-джазира.

Австралийският премиер Антъни Албанезе и неговият японски колега Фумио Кишида се споразумяха в събота да засилят връзките в областта на сигурността на годишната среща на лидерите на Австралия и Япония в град Пърт.

Като част от по-близкото партньорство Албанезе посочи, че японските военни ще тренират и упражняват в Северна Австралия заедно с персонала на австралийските отбранителни сили и обменът на разузнавателна информация ще бъде засилен между двете страни.

Двамата лидери заявиха, че споразумението ще служи "като компас" за сътрудничество в областта на сигурността през следващото десетилетие.

Тази забележителна декларация изпраща силен сигнал към региона на нашето стратегическо изравняване, изтъкна Албанезе. По думите на Фумио Кишида двете нации са работили за постигане на свободен и отворен Индо-Тихия океан при "все по-тежка стратегическа среда".

Канбера и Токио са съсредоточени върху засилване на връзките в областта на сигурността в отговор на нарастващата военна сила на Китай в региона. През май Кишида и Албанезе обещаха да работят за нова двустранна декларация за сътрудничество в областта на сигурността.

Предишна съвместна декларация очерта сътрудничеството в областта на сигурността между Япония и Австралия в области като борбата с тероризма и програмите на Северна Корея за ракети и ядрени оръжия. Двете страни през 2014 г. издигнаха отношенията си до "Специално стратегическо партньорство".

Друга тема, която двамата лидери обсъдиха бе промяната на климата и намаляването на вредните емисии.