Външният министър Пени Уонг заяви, че новото правителство на Австралия иска да стабилизира отношенията си с Китай, но няма да прави никакви отстъпки по отношение на националния интерес, когато се срещне с китайския си колега, съобщава агемция Ройтерс.

Китайският външен министър Ван И ще се срещне с Уонг в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали в петък вечерта, първата среща между външните министри на основните търговски партньори от три години. "Всички знаем, че имаме различия, има предизвикателства във връзката. Вярваме, че е необходимо ангажиране, за да стабилизираме връзката", каза Уонг пред репортери в Бали в петък.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и най-големият клиент за нейната желязна руда, но отношенията се влошиха през последните години. Китай наложи търговски санкции върху австралийски продукти, вариращи от въглища до морски дарове и вино, в отговор на политики и решения като призива на Австралия за разследване на произхода на COVID-19, забраната на 5G мрежата за Huawei и разследвания за чужда намеса.

Пекин призова Австралия да предприеме "конкретни действия" за възстановяване на отношенията, без да уточнява какви биха били те. "Няма да правим никакви отстъпки, когато става дума за националните интереси на Австралия", каза Уонг.

Откакто беше избрано през май, правителството на премиера Антъни Албанезе заяви, че иска Китай да оттегли търговските мерки, които предприе срещу Австралия. Уонг също изрази загриженост относно двама австралийски журналисти, задържани в Китай и очакващи присъди по дела за националната сигурност. Новият посланик на Китай в Австралия Сяо Циан каза в неотдавнашна реч в Сидни, че списъкът с 14 оплаквания относно политиките на Австралия, включително ограниченията върху чуждестранните инвестиции, издаден от неговия предшественик през 2020 г., не са искания.

Въпреки това Сяо каза, че Австралия трябва да уважава социалистическата политическа система на Китай, да има "благоприятни и справедливи" икономически политики, да бъде рационална по отношение на сигурността и да си сътрудничи в регионалните въпроси. Австралия, която преди това имаше годишни срещи на лидери с Китай в рамките на всеобхватно стратегическо партньорство, не е посещавала външен министър в Пекин от 2018 г. Дипломатическите отношения замръзнаха, като министрите не можаха да планират разговори или срещи с китайски колеги, след като Австралия призова за международно разследване в произхода на COVID-19 през 2020 г.

Срещата между Австралия и Китай в Бали идва дни преди срещата на лидерите на тихоокеанските острови във Фиджи. Стремежът на Китай да разшири връзките си в областта на сигурността в Южния Пасифик, на който се противопоставя Австралия, ще бъде обсъден на срещата във Фиджи.

Австралия и Нова Зеландия се обединиха срещу китайската заплаха в Тихия океан

Австралия и Нова Зеландия се обединиха срещу китайската заплаха в Тихия океан

Нарастват опасенията от създаване на китайска военна база на Соломоновите острови