Австралия иска военни преговори с Китай и се чувства готова за сътрудничество с Филипините. Това заяви вицепремиерът Ричард Марлс днес по време на форума за сигурност "Диалогът Шангри-Ла", предават от Reuters.

Марлс посочи, че е обсъдил въпроса с китайския началник на отбраната Донг Джун по време на конференцията вчера. През април австралийското правителство съобщи, че скорошните срещи с китайската армия не са били безопасни и професионални. В отговор Китай увери, че "не представлява заплаха" за никоя страна.

"Същественото искане, което имахме предвид за срещата с Китай, беше да разширим диалога по отбраната. Наистина искаме в крайна сметка да върнем (разговорите) там, където бяха преди да бъдат спрени, а това означава на ниво нашите началници на отбранителните сили и секретари на отбраната, които да се срещат ежегодно", потвърди австралийският вицепремиер.

Китайски представители на отбраната се срещнаха с австралийските си колеги в Канбера миналата година в първата си официална среща от 2019 г. През 2022 г. австралийският външен министър се срещна с китайския си колега в Пекин, в опит за стабилизиране на дипломатическите отношения.

Ричард Марлс също така е провел разговори с министъра на отбраната на Филипините Гилберто Теодоро по време на форума.

"Определено смятаме, че това е моментът, в който отношенията ни с Филипините наистина се издигат до ниво, каквото никога не е било досега, и ние наистина приветстваме това", допълни още вицепремиерът.

Припомняме, китайски представители на отбраната се срещнаха с австралийските си колеги в Канбера миналата година в първата си официална среща от 2019 г. През 2022 г. австралийският външен министър се срещна с китайския си колега в Пекин, в опит за стабилизиране на дипломатическите отношения.

Китай и Филипините са в открита конфронтация в оспорваното Южнокитайско море, като техните срещи стават все по-напрегнати, тъй като Пекин настоява за претенциите си за плитчини във води, които според Манила са в изключителната ѝ икономическа зона.

Австралия постепенно засилва присъствието си в региона. Съвместното учение с Филипините на остров Палаван през август миналата година беше най-голямото за Австралия извън собствените ѝ граници.

Китай увеличава рекордно разходите си за отбрана

Китай увеличава рекордно разходите си за отбрана

Пекин втърдява подхода си спрямо Тайван