Австралия съобщи в петък, че е арестувала семейна двойка с руско гражданство, по обвинения в шпионаж, твърдейки, че жената, която е била техник по информационни системи в австралийската армия, се е опитала да получи достъп до отбранителни материали и да ги изпрати на руски служители, предава "Ройтерс".

Австралийската федерална полиция (АФП) каза, че двойката, която притежава австралийско гражданство,  е работила за достъп до материали, свързани с националната сигурност на Австралия, въпреки че все още не са установени значителни вреди.

"Твърдим, че са търсили тази информация с намерението да я предоставят на руските власти", каза комисарят на полицията Рийс Кершоу по време на брифинг за медиите.

"Дали тази информация е била предадена остава ключов фокус на нашето разследване."

Полицията каза, че 40-годишната жена е пътувала до Русия и е инструктирала съпруга си в Австралия да влезе в официалния й акаунт, за да получи достъп до отбранителни материали.

Премиерът Антъни Албанезе предупреди всеки, който обмисля да действа срещу националната сигурност на Австралия.

"Хората които се намесват в нашите национални интереси, ще бъдат подведени под отговорност, и точно това представляват тези арести", каза Албанезе пред репортери. 

Игор и Кира Королеви се явиха в магистратския съд в Бризбейн, показват съдебните документи, след като бяха обвинени по едно обвинение в подготовка за шпионско престъпление, което носи максимално наказание от 15 години затвор. Обвиненията са първите по новите закони, въведени през 2018 г.

Те не са поискали парична гаранция и са оставени в ареста до 20 септември, когато трябва да се явят в съда, съобщават медиите.

Двойката живее в Австралия повече от 10 години, като жената получава австралийско гражданство през 2016 г., а съпругът й през 2020 г.

Арестите идват, когато Австралия в четвъртък разкри пакет от военна помощ от 250 милиона австралийски долара (169 милиона долара) за Украйна на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, най-големият пакет от помощ за страната, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Орбан и Тръмп обсъдиха възможностите за мир

Орбан и Тръмп обсъдиха възможностите за мир

Тръмп и Орбан се срещнаха в дома на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида "като следващата спирка от неговата мирна мисия"