Австралийското правителство ще предостави нов пакет от 110 милиона австралийски долара на Украйна, включително 70 военни машини за защита срещу нахлуването на Русия. Това обяви премиерът Антъни Албанезе, цитиран от агенция Ройтерс.

Новите ангажименти увеличават общия принос на Австралия за Украйна до 790 милиона австралийски долара.

Тази допълнителна подкрепа ще направи истинска разлика, помагайки на украинския народ, който продължава да показва голяма смелост в лицето на незаконната, непровокирана и неморална война на Русия, изтъкна Албанезе. Той подчерта, че пакетът не е предизвикан от събитията в Русия през уикенда, когато тежко въоръжени руски наемници за кратко поеха контрола над руския град Ростов, в едно от най-големите предизвикателства пред властта на президента Владимир Путин.

Премиерът посочи, че от известно време правителството работи върху това предложение.

Австралия е един от най-големите участници извън НАТО в подкрепата на Запада за Украйна и доставя помощ, боеприпаси и отбранително оборудване, включително десетки бронирани машини. Страната забрани износа на алуминиеви руди, включително боксит, за Русия и наложи санкции на около 1000 руски физически и юридически лица.

За да подкрепи икономиката и търговията на Украйна, Албанезе заяви, че Австралия също ще удължи безмитния достъп за стоки, внесени от Украйна, за още 12 месеца. Последният пакет от военна помощ ще включва 28 бронирани машини M113, 14 превозни средства за специални операции, 28 средни камиона и 14 ремаркета.

Австралия праща дронове на Украйна

Австралия праща дронове на Украйна

Безпилотните самолети няма да са бойни, а само за разузнаване