Австралия понижи нивото на терористична заплаха в понеделник до "възможно" от "вероятно" за първи път от осем години, като се позова на намален риск от атаки от екстремисти, съобщава Ройтерс.

Нивото беше повишено през 2014 г., подтикнато от опасения относно броя на австралийците, биещи се в чужбина с ислямистки бойни групировки, и вероятността от терористични атаки от тези, радикализирани в Ирак или Сирия.

Шпионската агенция Австралийската организация за разузнаване по сигурността (ASIO) обяви, че факторите, предизвикващи нивото на заплаха, вече не съществуват или се запазват само в по-малка степен. Въпреки че Австралия остава потенциална терористична мишена, има по-малко екстремисти с намерение да извършат атака на сушата, заяви Майк Бърджис, генерален директор по сигурността.

Промяната обаче не означава, че всички терористични заплахи са били потушени.

Миналия месец лейбъристкото правителство реши да репатрира четири австралийски жени и техните 13 деца от сирийски бежански лагер, възобновявайки противоречива програма, критикувана от либерално-националната опозиция.

Офшорните мрежи, възможностите и привлекателността на радикалните ислямски групи са деградирали с избледняването на тяхната подкрепа в Австралия, въпреки че все още не е изчезнала напълно. Въпреки че ASIO взе предвид всички тези фактори, когато реши да намали нивото на терористична заплаха, почти мога да гарантирам, че ще трябва да се повиши отново в някакъв момент в бъдещето, каза още Бърджис.