Австралия ще премахне направените в Китай камери за наблюдение от отбранителните си обекти поради опасения за националната сигурност. Това съобщи БиБиСи.

Това се случва, след като одит откри 900 броя оборудване за наблюдение, създадено от китайските компании Hikvision и Dahua в държавни имоти. Обединеното кралство и САЩ предприеха подобни ходове миналата година, позовавайки се на опасения, че китайското правителство може да получи достъп до данните на устройството.

Одитът на сайтове на австралийското правителство установи, че камерите и оборудването за сигурност са разположени в повече от 200 правителствени сгради, в почти всеки отдел - включително отделите на външните работи и отделите на главния прокурор.

Министърът на отбраната и вицепремиерът Ричард Марлс заяви, че правителството ще намери и премахне камерите от всички отбранителни обекти, за да ги направи напълно сигурни. Не мисля, че трябва да преувеличаваме сериозността, но това е важно нещо, на което ни беше обърнато внимание, и ние ще го поправим, добави той.

Главният прокурор Марк Драйфус посочи, че правителството ще провери дали камерите на други правителствени сгради също трябва да бъдат премахнати. Австралия няма начин да разбере дали данните, събрани от устройствата, се предават на китайските разузнавателни агенции, уточни той.

Премиерът Антъни Албанезе каза, че не се притеснява как китайското правителство може да реагира на този ход. Действаме в съответствие с националния интерес на Австралия. Правим го прозрачно и това ще продължим да правим, допълни той.

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

Предполага се, че предназначението на този балон е за наблюдение