Австралия планира да спре изчезването на още животински видове и да сложи край на статута си на "световна столица на изчезване на бозайници". Това съобщи австралийското правителство, цитирано от Би Би Си

Повече от 100 застрашени животни и растения, включително емблематични видове като коалата, ще станат приоритет в новите стратегии. Планът включва обещание за защита на една трета от земната маса на континента.

По-рано тази година доклад установи, че околната среда в Австралия е в шокиращ упадък. Много местни животни и растения са изправени пред опасност, включително загуба на местообитания, инвазивни вредители и плевели, изменение на климата и по-чести и разрушителни природни бедствия.

Министърът на околната среда Таня Плиберсек заяви, че необходимостта от действие никога не е била по-голяма. Сегашният ни подход не работи", каза Плиберсек в изявление. Решени сме да дадем на дивата природа по-добър шанс. Целта да се впише 30% от земята на Австралия като защитена съгласно националните закони за околната среда ще помогне на уязвимите видове и местообитания, добави тя.

Австралия регистрира коалите като застрашен вид

Австралия регистрира коалите като застрашен вид

За едно десетилетие коалите са се превърнали от уязвим в застрашен вид

10-годишната стратегия също има за цел да подобри устойчивостта на изменението на климата, да изгради "застрахователни" популации на някои ключови видове в зони, свободни от хищници, и да наблюдава по-добре съществуващите популации. Тя призовава за повече усилия за намаляване на въздействието на дивите котки, лисиците и плодородния плевел, известен като гамба трева, и за по-добро използване на аборигенския опит в управлението на околната среда.

Двадесет области с висока гъстота на застрашени видове ще бъдат приоритизарани. Те включват остров Кенгуру в Южна Австралия и Сините планини в Нов Южен Уелс, които бяха опустошени от горски пожари през 2019-20 г.

110-те вида, които трябва да бъдат приоритизирани, включват австралийския морски лъв и най-рядкото торбесто животно в света, Потуро, от които са останали само около 100.