Австралия регистрира коалите като застрашен от изчезване вид по източното крайбрежие на страната, след като броят на популацията им рязко намаля. Това съобщават от Би Би Си (BBC).

Някога процъфтяващата популация на торбестия бозайник e опустошена от горски пожари, обезлесяване, болести и други фактори.

От правителството съобщават, че вписването са отнася за Куинсленд и Нов Южен Уелс. Също така управниците поемат ангажимент да направят всичко възможно да опазят коалите от намаляващия им естествен хабитат и климатичните промени.

Още през 2012 г. коалата е описана като уязвима в тези региони. Обвиненията насочени към правителството са, че въпреки влошаващата се ситуация, управляващите не са направили нищо по въпроса.

Министърът на Околната среда Сюзън Лей заяви, че вписването на колата, прави приоритет нейното опазване. Тя добави, че властите разработват план за възстановяване, който ще е благоприятен за животинския вид.

Миналата година изследване направено в Нов Южен Уелс показа, че колаите в региона ще изчезнат до 2050 г., ако не се предприемат спешни мерки.

Пожарите от 2019-20 г. са погубили над 5000 коали и са унищожили около ¼ от естествената среда, която бозайниците обитават.

Най-голямата обществена група в Австралия за опазване на коалите твърди, че едва 50000 индивида са останали в дивата природа.

За едно десетилетие коалите са се превърнали от уязвим в застрашен вид.

Решението на австралийското правителство е приветствано от населението. Хората са на мнение обаче, че коалите ще се продължат да се движат към изчезване, освен ако няма строги закони и механизми за опазване на естествения им хабитат.

Учени предупреждават, че климатичните промени може да предизвикат нови пожари, които да унищожат така важните за коалите евкалиптови листа.

Австралия ще защитава коалите с милиони долари

Австралия ще защитава коалите с милиони долари

Огромни инвестиции ще бъдат вложени в опазването на вида