Австралия увеличи двойно таксата за издаване на визи за чуждестранни студенти, предаде Ройтерс. Това е последният ход на правителството за ограничаване на рекордната миграция, която засили натиска върху и без това стегнатия жилищен пазар.

От 1 юли таксата за международна студентска виза се повиши до 1600 австралийски долара от 710 австралийски долара. Увеличението на таксите прави кандидатстването за студентска виза за Австралия много по-скъпо, отколкото в конкурентни страни като САЩ и Канада, където те струват съответно около $185 и C$150.

Правителството също така затваря вратичките във визовите правила, които позволяваха на чуждестранните студенти непрекъснато да удължават престоя си в Австралия.

"Промените, които влизат в сила днес, ще помогнат за възстановяване на почтеността на нашата международна образователна система и ще създадат миграционна система, която е по-справедлива, по-малка и по-добре работеща за Австралия", отбеляза министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл.

Официалните данни, публикувани през март, показват, че нетната имиграция е нараснала с 60% до рекордните 548 800 души до 30 септември 2023 г.

Австралия затяга правилата за издаване на визи на чуждестранни студенти

Австралия затяга правилата за издаване на визи на чуждестранни студенти

Страната се опитва да намали миграцията