Австралия започва да прилага по-строги визови правила за чуждестранни студенти, тъй като миграцията в страната достигна нов рекорд. Това предаде Агенция Ройтерс.

От 23 март изискванията за английски език за студентски визи ще бъдат увеличени, докато правителството ще получи правомощието да спре доставчиците на образование да наемат чуждестранни студенти, ако многократно нарушават правилата.

"Действията този уикенд ще продължат да намаляват нивата на миграция, като същевременно изпълняваме ангажиментите си в миграционната стратегия за коригиране на счупената система, която наследихме", заяви министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл.

Ще бъде въведен нов "истински студентски тест" за по-нататъшно ограничаване на чуждестранните студенти, които искат да дойдат в Австралия предимно за работа.

Австралия увеличи годишния си миграционен брой през 2022 г., за да помогне на предприятията да наемат персонал, за да запълнят недостига, след като пандемията COVID-19 доведе до строг граничен контрол и не позволи на чуждестранните студенти и работници да излизат близо две години.

Но внезапният приток на чуждестранни работници и студенти изостри натиска върху и без това стегнатия пазар. Нетната имиграция е нараснала с 60% до рекордните 548 800 души до 30 септември 2023 г.

Австралия затяга визовия режим за студенти и работници

Австралия затяга визовия режим за студенти и работници

Страната се опитва да намали наполовина приема на мигранти през следващите две години