Австралия отмени признаването от предишно правителство на Западен Йерусалим за столица на Израел. Това обяви във вторник външният министър Пени Уонг, цитирана от "Индипендънт".

Правителството на лявоцентристката Лейбъристка партия се съгласи отново да признае Тел Авив за столица и потвърди, че статутът на Йерусалим трябва да бъде решен в мирни преговори между Израел и палестинците.

Австралия остана ангажирана с двустранно решение на конфликта между израелци и палестинци и "няма да подкрепим подход, който подкопава тази перспектива", каза Уонг.

Бившият консервативен премиер Скот Морисън официално призна Западен Йерусалим за столица на Израел през декември 2018 г., въпреки че австралийското посолство остана в Тел Авив.

Израел и Палестина разочаровани от решението на Австралия за Йерусалим

Израел и Палестина разочаровани от решението на Австралия за Йерусалим

Тел Авив очаква повече, за палестинците позицията е безотговорна

Припомняме, че помяната последва тогавашното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. Президентът Джо Байдън запази посолството в Йерусалим, докато САЩ се оттеглят от някога интензивното си посредничество между израелците и палестинците, които не са провеждали съществени мирни преговори повече от десетилетие.

Уонг описа хода на Морисън като некоректен в международен план и като "циничен" опит да се спечелят частични избори в Сидни с голямо еврейско население.

Либералната партия на Морисън издигна еврейския кандидат Дейв Шарма, който беше победен на частичните избори, но спечели мястото на следващите общи избори.

Правителството на Морисън не беше избрано през май след девет години на власт.