Разочарование от решението на Австралия за Йерусалим изрази Израел. Това е съобщил за местни медии източник от военното министерство. Властите са очаквали повече от Канбера - не само Западен, но и целия Йерусалим за столица на Израел.

Израелското външно министерство разпространи резервирано съобщение след последните новини от Австралия.

За Тел Авив признаването на Западен Йерусалим е "стъпка в правилната посока", също така се изказва благодарност за австралийската позиция относно Иран.

Генералният директор на външното министерство и бивш израелски посланик в Австралия Ювал Ротем приветства решението и припомни колко важна е връзката на евреите по света в Йерусалим.

 

Австралия признава Западен Йерусалим за столица на Израел

Австралия признава Западен Йерусалим за столица на Израел

Засега обаче посолството няма да се мести...

Припомняме, че премиерът на Австралия Скот Морисън потвърди по-рано днес, че неговото правителство ще признае Западен Йерусалим като столица на Израел.

Засега обаче австралийското посолството няма да бъде преместено от Тел Авив, това няма да стане докато не бъде сключено мирно споразумение, уточни Морисън.

Австралия признава и претенциите на палестинците да имат своя държава със столица Източен Йерусалим.

Това решение обаче бе критикувано от опозицията в Австралия. Според лейбъристите, Морисън поставя своя интерес над националния и така страната губи.

Статутът на града е един от най-спорните въпроси между израелците и палестинците.

Австралия обмисля да премести посолството си в Йерусалим

Австралия обмисля да премести посолството си в Йерусалим

Посланиците на 13 арабски държави проведоха среща в Канбера

Президентът на САЩ Доналд Тръмп стана обект на критики през миналата година, след като преобърна посоката, в която от десетилетия се развива американската външна политика в региона, и премести американското посолство в Йерусалим.

Неговата позиция разгневи не само палестинците, но и мюсюлманите по цял свят.