Австралийският парламент гласува днес да порицае бившия министър-председател либерал Скот Морисън, след като разследване установи, че тайното му назначение в множество министерства по време на пандемията Covid-19 подкопава доверието в правителството, съобщи "Ройтерс".

Историческото предложение, внесено от управляващата Лейбъристка партия, беше прието с 86 гласа "за" срещу 50 гласа "против" в долната камара.

Морисън, който загуби властта на парламентарни избори през май, тайно поел пет министерски роли по време на пандемията: здравеопазване, финанси, хазна, ресурси и вътрешни работи.

Австралийският премиер с рекордно нисък рейтинг

Австралийският премиер с рекордно нисък рейтинг

Правителството под натиск след секс скандалите

Това е първият път, когато бивш министър-председател е порицан от парламента, въпреки че действието е символично.

"Факт е, че нашата демокрация е ценна, каза лейбъристкият министър-председател Антъни Албанезе по време на дебата, като се обяви в полза на порицанието на Морисън. Няма място за самодоволство."

Морисън каза, че решенията му са били законни и че решението е било необходимо в случай, че министрите станат недееспособни по време на пандемията.

"За тези, които искат да добавят преценката си днес относно действията ми в подкрепа на това предложение за недоверие, предлагам просто да обмислят следното: трябвало ли ви е някога да се справяте с криза, при която перспективите са били напълно неизвестни?, каза Морисън в парламента преди вота днес. При такива обстоятелства успяхте ли да вземете всички решения напълно правилни?"

Морисън каза, че е използвал правомощията само веднъж, за да блокира проекта за проучване на газ PEP-11 на BPH Energy.

Той прие препоръките от разследване на назначаването, включително законодателство, изискващо публично оповестяване на министерските назначения.