Австрия е на няколко дни от поставянето под строга блокада на милиони хора, които не са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Това съобщи днес канцлерът Александър Шаленберг, цитиран от "Ройтерс".

Ако 30 процента от леглата за интензивно лечение бъдат заети от пациенти с COVID-19, хората, които не са ваксинирани срещу коронавируса, ще бъдат поставени под блокада, съгласно постепенен план, приет от правителството през септември.

Припомняме, че втори ден новозаразените в Австрия доближават 12 000 за денонощие. Отчетените случаи за вчера са 11 975, а тези във вторник бяха 11 398.

Австрия e поредната държава, регистрирала през последното денонощие рекорден брой нови случаи на коронавирус, след рязкото увеличаване на случаите и в Германия.

Случаите на Covid-19 в страната са 700 на 100 хиляди души, по данни на министерствата на здравеопазването и на вътрешните работи.

В опит да овладее разпространението на заразата, Австрия отново въведе правилото, според което право да ходят на работа имат само хора, които са ваксинирани, прекарали са заболяването или представят отрицателен тест за коронавирус. От понеделник редица места, като фризьорските салони и баровете, ще могат да бъдат посещавани само при представяне на сертификат.

Австрия започва да налага по-крути COVID-19 мерки за неваксинираните

Австрия започва да налага по-крути COVID-19 мерки за неваксинираните

Само ваксинирани ще могат да се хранят в ресторанти, да посещават спортни събития и да използват ски лифтове

Само около 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу коронавирус.

Някои австрийски провинции въведоха ограничителни мерки за придвижване още миналата седмица, а други организираха лотарии с награди за хората, които се ваксинират. В една от тях най-голямата награда бе електромобил.