Вътрешният министър на Австрия Мария Фектер иска България и Румъния да бъдат поставени под наблюдение след падането на граничните контроли следващата година, съобщи europe.bg

С оглед на планираното вдигане на граничните контроли за България и Румъния през март следващата година Мария Фектер пледира за клаузи за сигурност. Тя очаква подобен пасаж, както неотдавна при премахването на визите за Босна и Херцеговина и Албания, който предвижда съпровождащ мониторинг и възможно премахване на свободата на пътуване, заяви Фектер след среща на вътрешните министри по време на „Форум Залцбург" в сряда в Брюксел.

Тя посочи, че Франция, Германия и Холандия имат „най-големи опасения" срещу влизането в Шенген на България и Румъния. С оглед на борбата с корупцията двете страни трябва да предприемат още по-големи усилия, смята вътрешният министър на Австрия. Тя подчерта все пак, че Австрия не се съмнява в дългосрочното спазване на високите стандарти. „Австрия е за влизане на Румъяни и България в Шенген, което е много добре подготвено".

Няма съмнение също така, че Австрия ще бъде много строга при оценката, продължи Фектер. Борбата с престъпността в двете страни функционира отлично от австрийска гледна точка. Австрия помага и при изграждането на стандартите за Шенген. В момента в двете страни се намира експертна мисия на ЕС за Шенгенската полицейска база данни, като още през декември са планирани повторни посещения на експерти от ЕС за проверка на сухопътните граници в България и въздушните граници в Румъния.

„Условията за влизане в Шенген трябва да бъдат изпълнени. Не трябва да бъдат поставени допълнителни условия", подчерта словенският вътрешен министър Катарина Кресал, която в момента е председател на „Форум Залцбург". След разговорите на вътрешните министри с европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом Кресал каза, че досието ще бъде в Съвета на вътрешните министри на ЕС за решение през февруари.

Известно е, че някои държави имат проблеми с присъединяването към Шенген на двете страни, добави тя. Предстоящото унгарско председателство на ЕС обаче ще работи много ефективно за решение.

За Румъния влизането в Шенген е „топ приоритет" във външната политика на страната, каза румънският държавен секретар по вътрешните работи Мариан Тутилеску. „Ние сме предприели всички необходими усилия, за да следваме този приоритет", увери той.

Вътрешните министри на създадения преди десет години в града на Моцарт „Форум Залцбург" (Австрия, Словения, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, България и Румъния) подкрепиха на срещата си в Брюксел влизането на двете балкански страни в Шенген, ако те изпълнят условията.