Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви във вторник, че ще предприеме стъпки за укрепване на капацитета на Австрия за борба с тероризма, след като миналата седмица властите осуетиха предполагаем вдъхновен от "Ислямска Държава" заговор срещу концерт на Тейлър Суифт във Виена. 

В публикация на X Нехамер каза, че представя пакет от мерки, за да позволи "решителни действия срещу терористичните дейности", посочвайки медийна публикация, излагаща плановете му за укрепване на вътрешните разузнавателни служби.

Публикацията, на която се позовава Нехамер в австрийския вестник Kronen Zeitung, излага четири точки, включително даване на възможност на службите за сигурност да наблюдават комуникациите, изпратени в приложения за съобщения - нещо което към момента не е разрешено в страната.

Нехамер, консерватор, който се надява да спечели изборите следващия месец, каза след разкриването на предполагаемия заговор, че Австрия трябва да даде на разузнавателните агенции повече правомощия за дешифриране на съобщения.

Проучванията на общественото мнение показват, че основната заплаха за "Австрийската народна партия" (OVP) на Нехамер е крайнодясната" Партия на свободата" (FPO), която води в надпреварата за победа на парламентарните избори на 29 септември.

FPO се противопоставя на това, което определя като "ислямизация" на Австрия и обеща да забрани политическия ислям.

Нехамер каза, че ще изложи плановете си на среща на Съвета за национална сигурност по-късно във вторник.

Kronen Zeitung каза, че неговият пакет включва предложения за борба с политическия ислям чрез затягане на правилата около правото на събрания за групи, считани за враждебни на демокрацията.

Те също така обхващат мерки, насочени към дерадикализация на екстремистите, и разпоредби за улесняване на задължителното предварително задържане на младежи, заподозрени за тежки престъпления.

Офисът на Нехамер не отговори на искане за коментар.

Австрия има строги закони за поверителност на личните данни и усилията на OVP да улесни наблюдението на комуникациите затънаха в спорове с нейните партньори от Зелената коалиция.

Австрийският канцлер иска по-голяма власт за разузнаването

Австрийският канцлер иска по-голяма власт за разузнаването

След планирания атентат на концерт на Тейлър Суифт