Разузнавателните служби на Австрия трябва да имат по-голяма власт да следят комуникациите в приложенията за съобщения, за да спрат екстремистите. Това заяви канцлерът на страната Карл Нехамер, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва, след като по-рано тази седмица беше осуетен планиран самоубийствен атентат на концерт на Тейлър Суифт във Виена.

Трите концерта на Суифт бяха отменени, след като австрийските власти разкриха заговор, воден от 19-годишен младеж за извършване на самоубийствена атака, вдъхновена от "Ислямска държава", на футболния стадион, където десетки хиляди фенове щяха да присъстват на концертите.

Австрия задържа македонец, планирал да взриви концерта на Тейлър Суифт

Австрия задържа македонец, планирал да взриви концерта на Тейлър Суифт

Той направил бомба, планирал да вреже кола в тълпа пред стадиона и обмислял да използва мачете и ножове

Новината за планираната атака възобнови дебата относно строгите ограничения, които Австрия има в сравнение с други западни държави за наблюдение на съобщенията, в момент когато страната се подготвя за избори на 29 септември.

"Ние наистина се нуждаем от технически подобрения на нашите служби, така че да са на равна нога с терористите, с организираната престъпност, за да можем да се борим с тях", настоя канцлерът в интервю за германския вестник "Билд".

"Жизненоважно е приложенията за съобщения, като WhatsApp, Signal, Telegram, да могат да бъдат декриптирани от органите по сигурността под съдебен контрол, като същевременно се спазва върховенството на закона", добави Нехамер, който се кандидатира за преизбиране следващия месец.

Той посочи, че Австрия е получила сигнал от чужда разузнавателна служба за планираната атака и уточни, че основните заподозрени досега по случая са задържани.

Нехамер обаче спомена и за още арести, докато полицията продължава разследванията сред престъпни мрежи. Още привърженици на ИДИЛ са идентифицирани, съобщи той.

Полицията задържа млад иракчанин за готвения атентат срещу концерт на Тейлър Суифт във Виена

Полицията задържа млад иракчанин за готвения атентат срещу концерт на Тейлър Суифт във Виена

Още двама непълнолетни младежи са задържани