Австрия предлага военна помощ на ЕС за засилване на граничния контрол на блока и залавяне на незаконни мигранти, тъй като австрийската консервативна дясна коалиция иска по-строг контрол над границите на ЕС по суша и морем съобщава "Ню Йорк Таймс".

Министърът на отбраната Марио Кунасек очертава план, базиран на минало използване на войници от Австрия по собствените им граници. Той обяснява на своите колеги от ЕС на закрито заседание във Виена, че войниците ще бъдат под полицейски командване.

"Трябва да защитим границите си ефективно" и има "положителна дискусия" по предложението, допълва той. Няколко правителства от ЕС изразяват загриженост, подчертавайки разделението между държавите-членки по въпроса за миграцията, преселването на бежанците в блока и предотвратяването на бъдещи вълни.

Австрия - новият председател на шестмесечното ротационно председателство на ЕС - е решена да предотврати повтаряне на кризата от 2015 г., когато повече от един милион мигранти пристигнаха в Европа от Северна Африка и Близкия изток.

Италия и Унгария също остро отхвърлят настоящата политика на ЕС в областта на миграцията, респективно затваряйки граници и пристанища за повечето пристигащи мигранти.

Предложението за военни в служба на граничната агенция на ЕС - Фронтекс следва австрийски учения от юни, наблюдавани от крайнодясния министър на вътрешните работи на страната, срещу пристигането на стотици мигранти и включващи хеликоптери и войници.

ЕС вече провежда военноморска мисия в Средиземноморието, която е срещу трафикантите на хора. На суша обаче усилията за задълбочаване на военното, полицейското и гражданското гранично сътрудничество не са напреднали въпреки декларацията от държави в Централна и Югоизточна Европа през 2017 г.

Германия и Естония имат своите съмнения за австрийския план, "има много малко начини военни, дори теоретично, да бъдат използвани в граничните райони. Ако нямате военен конфликт, всичко може да се извърши от полицията", коментира министърът на отбраната на Естония Юрий Луик пред "Ройтерс".

Австрийски представител обяснява, че предложението има за цел да създаде система за използване на европейските военни възможности, като медицински звена, хеликоптери и войници, ако полицията бъде претоварена. Полицейски или цивилни власти ще наблюдават всяка операция, включваща военни и ще могат да решават дали да бъдат въоръжен или не, допълва представителят.

Европейската комисия предлага да се увеличи броят на граничните служители на ЕС от няколкостотин до 10 000 през следващия седемгодишен общ бюджет на ЕС. Австрия смята, че военните могат или да подкрепят, или да бъдат използвани, докато Фронтекс достигне това ниво.